Tarama Verilerini Google Analytics ile Birleştirmek

Tarama Verilerini Google Analytics ile Birleştirmek

Ne zaman söz konusu SEO olsa site performanslarını ölçmek için en kullanışlı araç Google ™ analtyics olmuştur. Analtyics bizlere sosyal medya trafiği, yönlendirme ile gelen ziyaretçiler, içerik katılımı, sıcaklık haritası, geri dönüşüm oranı gibi sıralama ve performansı etkileyen birçok veriyi sunmaktadır. Google ™ analtyics, verileri kullanarak kullanıcı davranışlarını takip etmenize ve yeni SEO fırsatları oluşturmanıza yardımcı olur.

Veriler belirli dönemlerde ziyaretçilerin siteniz üzerin ki davranışlarını ve trafik akışını gösterir. Hangi sayfaların fazla ziyaretçi aldığı hangi sayfaların kullanılmadığını kolayca belirlemenize yardımcı olur. Tarama verileri ise botların sitenizde hangi bölümlerini gezdiğini ve sitede geçirilen zamanı gösterir.  Kullanıcı hareketlerini ve tarama verilerini yönetmek anahtar kelimelerde daha hızlı yükselme fırsatı sunar.

  • Aktif olmayan sayfalar

Aktif sayfa sayısının yüksek olması, son dönemlerde önemi artan bir SEO kuralı haline gelmiştir.  Aktif sayfa, en az bir organik hit almış sayfalara denir. Aktif olmayan sayfalar ise SEO etkisi olmayan değersiz sayfalar olarak kabul edilir. Ne kadar fazla aktif sayfaya sahip olursanız o kadar hızlı Google ™ sıralamalarında yükselirsiniz.  Aktif olmayan sayfaların ise sitenize zarar verdiğini tam olarak söyleyemeyiz ancak tarama limitinizi boş yere kullanarak sitenizde gereksiz derinlik oluşmasına neden olur.

Google ™ siteleri tararken belirli bir limit oluşturur. Eğer çok fazla aktif olmayan sayfanız varsa bu limiti doldurabilirler ve önemli sayfalarınız taranmayabilir. Aktif olmayan sayfaları tespit etmek için Google analytics > Davranış > Site İçeriği alanından en fazla ve en az görüntüleme yapılan sayfaları bulabilirsiniz. Bu alanda inaktif sayfaları ve kategorileri belirleyip SEO verimliliğini artırın;

– Sayfada kullanılan anahtar kelimeyi daha fazla verim alabileceğiniz farklı bir kelime ile  değiştirip sayfanızı yeni anahtar kelimeye göre optimize edin.

– Anahtar kelimesinde yükseldiğinde organik hit alma ihtimali varsa aktif sayfalarınızdan, inaktif sayfalara link vererek ziyaretçi almasını sağlayın.

– Aktif olmayan sayfaları iç link düzenlemesi için kullanın, benzer içeriğe sahip aktif sayfalara iç link verin.

– Aktif olmayan sayfaları içeriği en yakın sayfaya 301 yönlendirmesi yaparak kaldırın.

Sitenizdeki aktif sayfa sayısı, sektörünüzdeki rekabet, içerik ve anahtar kelimeye bağlı olarak uygulanacak stratejiler farklılık gösterir.  Aktiflik ölçümünü son 3-6 ay raporlarını göz önünde bulundurarak yapmanızı tavsiye ederiz. Eğer bu süreçte sayfalar birkaç organik ziyaretçi aldıysa aktif sayfalara link vererek kullanmanızı öneririz. Ancak hiç ziyaretçi almamış ise içeriği en yakın olan sayfaya yönlendirebilirsiniz.

analytics

  • İçerik trafiğinin SEO’a etkisini ölçün

Google ™ Analytics yeni getirdiği search console özelliğiyle daha fazla veri elde etmenize yardımcı olur. İki araç üzerinden elde edilen bilgiler tek bir yerde toplanarak ziyaretçilerin sıralamaları nasıl etkilediğini anlamanıza yardımcı olur. Bu özelliği kullanmak için Analytics > Edinme > Search Console bölümünü aktif etmeniz gerekmektedir. Eğer daha önceden Search Console’u kullanıyorsanız verileri anında kullanmaya başlayabilirsiniz ancak yeni kullanmaya başladıysanız verileri doğru analiz edebilmek için en az bir ay beklemenizi tavsiye ederiz.

İki aracı bir arada kullanmak ziyaretçi davranışının sıralamaları nasıl etkilendiğini görmenize yardımcı olur. Aktif bir sayfanız günde 100 ziyaretçi alırken başka aktif bir sayfadan buraya bağlantı vererek sayıyı artırdığınızda sıralamanın yükselmesi veya düşmesini (yeni gelen ziyaretçiler sayfada geçirilen ortalama süreyi düşürmesi halinde) analiz etmenize yardımcı olur. Tabi bu sadece trafikle bağlantılı olan bir şey değildir. Gelen ziyaretçilerin hemen çıkma oranı, farklı sayfa görüntülemeleri, içeriğin SEO uyumu gibi faktörlerde etkilidir. Ancak iki aracı bir arada kullanarak ziyaretçilerin sayfada kalma sürelerini optimize edip verimi artırabilirsiniz. Eğer sıralama kaybediyorsanız bu araç üzerinden nelerin farklılık gösterdiğini tespit ederek anında müdahaleler yapabilirsiniz.

analytics

  • Güncelliğini kaybetmiş sayfalar

inaktif olarak da tabir edebileceğimiz bir dönem organik ziyaretçi almış ancak güncelliğini kaybettiği için artık ziyaretçi almayan sayfalardır. Bu sayfaların SEO etkisi de kalmamıştır. Değersiz sayfalar arasında yer alan bu grup için search console verilerini kullanın. İçeriklerin güncel başlıklarını bularak anahtar kelimelerde değişiklikler yapıp yeniden aktif sayfalara dönüşmelerini sağlayın.

Verileri sitenizde bulunan kategoriler üzerinden incelemeniz size büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Eğer aktif olmayan SEO için değersiz kabul edilen sayfalar önemli kategorilerde yer alıyorsa ve yeniden aktif hale getirecek bir çözümünüz yoksa bu sayfaları başka bir yere taşıyarak içerikleri gruplandırmayı deneyin. Taşıdığınız inaktif sayfalarının bulunduğu kategoriyi site haritası üzerinden işaretleyerek botlara bu kategoriyi aylık tara komutu verin. Böylece tarama limitinizi aşmadan botları aktif olan sayfalara yönlendirebilirsiniz.

Özetle bir web sitesinin SEO performansını denetlerken Google ™ Analytics harika bir araçtır. Ancak kendi sunduğu veriler bazen yetersiz kalabilir. En iyi sonuçlar ve analizler için Search Console ile birleştirerek daha detaylı veriler elde edin. Çalışma yaparken birkaç günlük değil en az 20-30 günlük verileri karşılaştırarak optimizasyonlar yapmayı deneyin.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.