SEO Uyumlu Makale Yazmak İçin Az Bilinen 7 Sır

seo uyumlu içerik yazma

İçerik yazarlarının neredeyse tamamı makale yazarken SEO uyumlu içerikler oluşturduğunu söyler. Peki, aslında durum gerçekten de böyle mi?

Makale yazarken üzerinde durulması gerekilen husus içeriklerin hem kullanıcı deneyimini arttırıcı yönde hem SEO uyumlu olmasıdır. Sadece kullanıcı odaklı ya da sadece arama motoru odaklı içerikler oluşturmak iyi sıralamalar alınmasına engel olacaktır. İyi sıralamalar almak için makalelerin hem arama motoru hem de kullanıcı odaklı olması gerekmektedir.

Bu makalede sizlere SEO uyumlu makale yazmak için az bilinen 7 sır hakkında bilgi vererek daha kaliteli bir şekilde makale yazmanızı sağlamaya çalışacağız. Yeterli özeni göstermeniz durumunda hayal ettiğiniz düzeyden daha yüksek organik trafik alacağınızı düşünüyoruz.

1. Sayfada Kalma Süresini Arttırın Pogo Sticking Düşürün

Rank brain güncellemesi gerçekleştiği günden beri iyi sıralama alabilmenin en büyük sırrı, okuyucuların içeriklerde uzun zaman geçirmesidir.

Rank brain algoritmasına göre bir kullanıcı serp sonuçlarında yer alan bir içeriğe girip hemen çıkmıyorsa bu içerik kalitelidir. Bu yüzden ilgili içerikten herkesin faydalanması için üst sıraya alınır.

Aynı şekilde içeriğe giriş yapan kullanıcı, içerikte zaman geçirmeden hemen çıkış yapıyorsa (Pogo Sticking) bu içerik yararsızdır. SEO dünyasında bu durum sıçrama olarak değerlendirilir. İlgili içerik bilgi açısından ne kadar kaliteli olursa olsun kullanıcılar kısa süre içerisinde içeriği terk ettiğinden dolayı yararsız kabul edilir ve sıralama kaybeder.

Bekleme süresi

Yukarıda yer alan görselde de gördüğünüz gibi bir içerikte 10 saniyeden az duruluyorsa bu durum arama motoru örümcekleri tarafından olumsuz sinyallerin alınmasına neden olur. 10 saniye ve üstünde olan bekleme süreleri de ilgili içeriklerin yararlı olduğu anlamına gelir. Bu da serp sonuçlarında yüksek sıralama elde etmek anlamına gelmektedir.

İçeriklerdeki bekleme süresi nasıl arttırılır?

Bekleme süresinin artması için eminim hepiniz içeriklerin uzun olmasının gerekli olduğunu düşünüyorsunuz. Elbette içeriklerin uzun olması bekleme süresinin artmasını sağlar ancak kesinlikle makalenin doğru bir şekilde yazılmış olması gerekmektedir.

Uzun içeriklerde kullanıcılar bir süre sonra içerikten sıkılmaya başlar. Bu yüzden kullanıcıların heyecanını tüm içerik boyunca kullanmak gerekir. Bu yüzden okuyucuların sıkılacağını düşündüğünüz kısımlara heyecan duygusunu harekete geçirecek türden tetikleyici kelime ve kelime grubu eklemeleri yapabilirsiniz.

Tetikleyici kelime

Yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi kullanıcının sıkılacağını düşündüğümüz kısma “bilgi” şeklinde ekleme yaparak okuyucunun heyecanını diri tutmaya çalıştık. Sizler de özellikle uzun makalelerinizde okuyucunun heyecanını diri tutmak adına bu tarz eklemeler yapabilirsiniz.

Tabi ki eklemeleriniz sadece bilgi şeklinde olmayacak. Size yardımcı olmak adına heyecan uyandırdığı yapılan analizler sonucunda belirlenen kelime gruplarını da vermek istiyoruz. Bunları içeriklerinizde kullanarak bekleme süresini arttırabilirsiniz.

  • Tüm sıraları burada açıklıyoruz!
  • Başka yerde bulamayacağınız detaylar
  • Burayı okumadan SEO biliyorum demeyin
  • Hayrete düşeceğiniz bilgiler

Yukarıda yer alan kelime grupları okuyucunun heyecanlı kalmasını sağlamak adına idealdir. Sizler de bu örneklerden yola çıkarak oyucularınızın makalenizi okumak için can atmasını sağlayabilirsiniz.

2. İçeriklerinize LSI (Latent Semantic Indexing) Kelimeler Ekleyin

SEO dünyasında LSI, semantik kelimeler olarak tanımlanır. Kısacası bir kelimenin eş anlamasını kullanmak şeklinde uygulanır. Makalenizin anahtar kelimeleri için LSI olan anahtar kelimeleri kullanarak içeriklerinizi güçlendirebilirsiniz.

Peki, LSI kelimeler nasıl bulunur?

LSI anahtar kelimeleri bulmakta zorlananlarınız olabilir. Bu tarz kelimeleri bulmak için Google dizininden yararlanabilirsiniz. Google arama motoruna SEO yazın ve SEOSefi’nin yer aldığı indeksi inceleyin.

lsi anahtar kelime

Yukarıdaki görselse de gördüğünüz gibi SEO araması sonucunda “SEO” ve “Search Engine Optimization” kelimeleri koyu renkte gösterildi. Koyu renkte gösterilen bu kelimeler ilgili aramanın birbiriyle alakalı olduğunu ifade etmektedir. Sizler de anahtar kelimenizi Google üstünden aradığınız zaman farklı kelimeler aynı bu şekilde gösteriliyorsa bu kelimeler semantik kelimelerdir.

LSİ kelimeleri belirledikten sonra makale akışını bozmayacak şekilde bu kelimeleri makalenize eklerseniz makaleniz semantik hale gelecektir. Bu da alaka düzeyinin artmasını ve sıralamalarda daha iyi sonuç alınmasını sağlayacaktır.

Yaptığınız aramalar sonucunda eğer koyu renkte olan kelime ve kelime gruplarıyla karşılaşamıyorsanız LSI anahtar kelime olarak arama sayfasının altında yer alan ilgili aramalar kısmından yararlanabilirsiniz.

lsi ilgili aramalar

Yukarıdaki görselde SEO araması sonucunda çıkan ilgili aramalar yer almaktadır. Bu kelime ve kelime gruplarını makalenizde geçirerek makalenizi SEO uyumlu hale getirebilirsiniz.

3. Kendi Anahtar Kelimenizi Oluşturun

Hali hazırda yüksek aranma hacmine sahip olan anahtar kelimelerde iyi sıralamalar almak zordur. Bu yüzden kendi anahtar kelimenizi oluşturarak yüksek oranda organik trafik çekebilirsiniz.

Peki, kendi anahtar kelimemizi nasıl oluşturacağız?

Web sitenizin SEO sitesi olduğunu düşünelim ve burada kendinize has SEO yöntemlerini paylaşın. Bu yöntemlere başka hiçbir yerde olmayan isimler vererek kendi anahtar kelimenizi oluşturabilirsiniz.

Kendi anahtar kelimeniz

Yukarıda yer alan görselde gördüğünüz gibi piramit SEO tekniği indeksi vardır. Bunu internet dünyasına ilk kazandıran kişilerden birisi olduğumuz için serp sonuçlarında iyi sıralaması vardır. Kullanıcılar arasında yayılan bir teknik olduğundan dolayı büyük oranda organik trafik çekmeye yardımcı oldu. Sizler de bazı yöntemlere farklı isimler vererek kendi anahtar kelimenizi oluşturabilirsiniz.

4. Kullanıcıların Forumlarda Neler Aradığını Araştırın

Kullanıcıların isteklerine cevap vermek için öncelikli olarak kullanıcıların neleri aradığını belirlemeniz gerekmektedir. Bunun için forumlardan yararlanabilirsiniz.

Örneğin anahtar kelimemiz “SEO” olsun. Bu ana kelimemizle alakalı forumlarda kullanıcılar neleri merak edip konuşuyor bilmek için aşağıdaki aramayı Google üstünden gerçekleştirin.

inurl:forum + “organic vegetable gardening”

Kullanıcı aramaları

Yukarıdaki görselde göreceğiniz gibi kullanıcıların “sayfa içi SEO nasıl yapılır” konusunu merak ettiğini gördük. Eğer web sitenizle bununla alakalı bir makale yoksa kullanıcılara ulaşmak ve isteklerine cevap vermek için sayfa içi SEO nasıl yapılır şeklinde bir makale hazırlayıp yayına alabilirsiniz.

Bilgi: Kullanıcıların sorduğu şeyleri kelime öbeği olarak makalelerin içerisinde de geçirin. Bu sayede makalelerinizin alaka düzeyini arttırabilirsiniz.

5. İçeriklerinizin Daha Fazla Paylaşılmasını Sağlayın

Eminim birçoğunuzun web sitesinde sosyal paylaşım butonları yer alıyordur. Elbette bu butonlar içeriklerinizin daha fazla paylaşılmasını sağlamaktadır. Şimdi hedefimiz paylaşımların daha fazla yapılmasını sağlamak olacak.

Özellikle uzun makaleleriniz varsa makale içerisinde heyecan uyandırıcı kısımlara paylaşım özellikleri ekleyerek içeriklerin daha fazla paylaşılmasını sağlamanız mümkün. Bunun için çok sayıda geliştirilmiş yöntem olsa da sizlere en basit ve en iyi sonuç verenini sunmak istiyorum.

İşlemlerimizi clicktotweet.com adresi üstünden yapacağız. İlgili sayfaya giriş yaptıktan sonra üst menüde yer alan “Basic Link” kısmına geçiş yapın.

sosyal paylaşım

Daha sonra ilgili sayfada yer alan “Message you would like tweeted” kısmına makalemizin twitleme halini ekliyoruz ve “generate new link” butonuna tıklıyoruz.

sosyal paylaşım

Bu uygulama sonrasında bize ilgili paylaşımın kısaltılmış linkini verecek. Makalenizin ara kısımlarına bu linki ekleyip daha fazla paylaşılmasını sağlayabilirsiniz.

sosyal paylaşım

Bilgi: Direkt olarak bir şey belirtmeden bu linki makale içerisine eklemeniz tıklama almamasına neden olacaktır. Bu yüzden linkin ön kısmına “herkesin okuması için paylaş” şeklinde ekstra tetikleyici eklemeler yapmanızı tavsiye ederiz.

6. Başlıklarda Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime Kullanın

Başlıklarınızda sadece bir anahtar kelimeye odaklanmak yerine bu anahtar kelimenin alt aramalarına da odaklanmanız organik trafiğinizi arttıracaktır. Bunu yeni yayımlamış olduğum bir makale üstünden anlamak istiyorum.

Pogo Sticking Nedir? Adlı makalemi sadece “Pogo Sticking Nedir?” şeklinde bir başlıkla yayımladım. Anahtar kelimemi içermesinin yeterli olduğunu düşündüm. Daha sonra bunu küçük eklemeler yaparsam daha fazla trafik alacağımı anlarım ve makale başlığını “Pogo Sticking Nedir? Olumsuz SEO Etkisi Nasıl Önlenir?” şeklinde değiştirdim.

Uzun kuyruk anahtar kelime

Pogo Sticking son zamanlarda webmasterların en çok yaşadığı sorunlardan birisi olduğu için çoğunlukla problemin çözümüne dair aramalar yapılmaktadır. Yaptığım bu uzun kuyruk anahtar kelimesi sayesinde ilgili içerik sayesinde daha fazla organik trafik aldığımı söyleyebilirim.

7. Kullanıcı Sorunlarını Sorununuz Bilerek Yazın

Makalelerinizde içeriği sanki kendi probleminizmiş gibi yazın. Örneğin makalemiz kısa süre içerisinde nasıl zayıflarım olsun. Şişmanlık ilgili içeriği okuyacak olan kişinin büyük bir sıkıntısıdır. Eğer bu kişi aynı sıkıntıları sizin de yaşadığınızı düşünürse makaleyi daha fazla okumak isteyecektir.

Kullanıcı sorunları

Bu psikolojik etkisinden dolayı sorunları sizin de yaşadığınızı anlatın. Kullanıcıyı ortak sorununuz olduğunuza ikna ettikten sonra problemin çözümüne dair bilgiler vermeye başlayın.

Makalelerinizi bu hiyerarşi içerisinde ele almanız daha başarılı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Author:
SEO ve Dijital Pazarlama Ajansı
Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Bize projenizi anlatın. En kısa süre içerisinde tarafınıza dönüş yapacağız.